Najbolji savjet koji Vam možemo dati u vezi odvikavanja Vašeg djeteta od pelena je sljedeći: Čekajte da Vam dijete samo pokaže da je spremno! Naučite ga promatrati i razumijeti njegove znakove da je spremno.

 

Odvikavanje od pelena može vam biti odlična prilika za uspostavljanje međusobnog povjerenja s vašim djetetom, vrijeme u kojem ćete mu posvetiti posebnu pažnju i brigu.

 

Djetetu treba pomoći da usvoji kontrolu nad vlastitim tijelom. Na taj način jačamo njegovo samopouzdanje i vjeru u sebe. Dijete ima potrebu biti samostalno, iskušavati nove vještine i u njima doživljavati i uspjehe i neuspjehe. U jasličkoj dobi manje je važno je li isprobavanje nove vještine rezultiralo apsolutnim uspjehom. Puno je važnije da dijete zna da vjerujemo u njega i  tako razvijamo djetetovo samopouzdanje.

 

Vrijeme kada treba krenuti s odvikavanjem od pelena je period u kojem je dijete sposobno svjesno sudjelovati u tom procesu. Ono mora biti svjesno vlastite potrebe za eliminacijom mokraće ili stolice. Dijete mora i ovladati trbušnim mišićima, kao i sfinkterima. Većina djece nema razvijenu tu sposobnost do drugog rođendana, a neki i do trećeg. Važno je naglasiti da su dobne granice za usvajanje različitih vještina uvjek fleksibilne, što znači da ne postoji univerzalno pravilo kada dijete mora nečime ovladati. Osim toga, dječja komunikacija također mora biti dovoljno razvijena kako bi nam ono reklo ili pokazalo da „mora ići“.

 

Djeca prvo ovladaju kontrolom mokraće, a nakon toga kontrolom stolice. Na početku pelena će biti suha tijekom dana, a s vremenom niti ujutro neće biti potrebno presvlačenje mokre pelene. Bitno je da mi odgajatelji budemo u stalnoj komunikaciji s vama roditeljima, uskladimo odgojne postupke i omogućimo djetetu da se svi odrasli prema njemu ponašaju slično. Tako ćemo mu pružiti osjećaj sigurnosti i priliku da u svim situacijama vježba svoju novu sposobnost u isti uvjetima.

 

Budite strpljivi! Proces odvikavanja od pelena traje i nije jednostavan. Nekoj djeci treba i nekoliko godina da posve usvoje tu sposobnost. Isto tako, u tom procesu postoje i prekidi. Dijete koje je preraslo pelene u nekim situacijama može ponovno početi piškiti ili kakati u gaćice. To se događa u vrijeme bolesti, umora, velikog uzbuđenja, velike obuzetosti igrom ili u stresnim siuacijama. Važno je da ne pokažemo svoje razočaranje ako se to dogodi, nego pokažemo djetetu da vjerujemo u njega i da smo mu potpora. Nećemo ga upozoravati na „nezgodu“ jer će mu vjerovatno biti neugodno, nego mu dati priliku da se presvuče u suhu odjeću bez dodatnih objašnjenja. Ako je djetetu teško, razgovarat ćemo o njegovim osjećajima, a ne o činjenici da se popiškilo.

 

Nikada nećemo tjerati dijete da sjedi na tuti ili školjci dok ne obavi nuždu! Isto tako nikada nećemo dijete kažnjavati ako ne uspije kontrolirati nuždu. Time mu dajemo poruku da nam je to jako važno i da ono to mora učiniti kako bi nas zadovoljilo. Na taj način odvikavanje od pelena postoje jedan mučan dio svakodnevnice i veliki stres u djetetovu životu.

 

Dijete će nam samo pokazati kada je spremno! Naše je da ga pratimo!

 

Razmislimo što nam je cilj: djetetova samostalnost ili suhi krevet?  

 

Još nekoliko savjeta:

  • Od najranije dobi treba privikavati dijete da se ugodnije osjeća u suhim pelenama. Ako   se navikne na mokre pelene teže razvija osjećaj za mokru ili pokakanu pelenu.
     
  • Ako dijete na tuti ne obavi  nuždu za 5 min., nemojte ga prisiljavti da sjedi dok ne obavi nuždu.
     
  • Kada ste jednom započeli s odvikavanjem od pelena vjerojatno će se povremeno desiti uprljane gaćice. Tada nemojte dijete zbunjivati vraćanjem na pelene.
     
  • Ne zaboravite da u sazrijevanju nema čvrstih  odrednica, zato pratite svoje dijete i ono će vam sigurno pokazati kada je vrijeme za odvikavanje od pelena.
 

   Dijete je spremno kada primijetite barem nekoliko od ovih znakova:

 

-          Ima normalnu, redovitu stolicu

 

-          Ima duže periode kada je suho

 

-          Svjesno je da je već obavilo nuždu

 

-          Vidljivo pokazuje da obavlja nuždu (umiri se, pravi grimase i sl.)

 

-          Pokazuje interes za korištenje WC-a

 

-          Koristi riječi za veliku i malu nuždu

 

-          Smeta mu puna pelena i sviđa mu se biti u gaćicama

 

 

 

Odgajateljica Ana Žigo