Radionice za roditelje „Rastimo zajedno“ nastale su u sklopu Unicefove akcije „Prve tri su najvažnije“, a njihova provedba u Hrvatskoj započela je 2008./2009. u vrtićima koji su bili uključeni u pilot projekt. Temelje se na najnovijim istraživanjima o razvoju djece te Konvenciji o pravima djeteta koja u članku 18 govori o odgovornosti društva da pomogne roditeljima u odgoju djece. U radionicama se kroz 11 susreta, koji se odvijaju jednom tjedno po dva sata, roditeljima nastoji približiti teme vezane uz razvoj djeteta i odgovorno roditeljstvo, a sve na vrlo zabavan, interaktivan način.

S radionicama „Rastimo zajedno“ u našem smo vrtiću započeli pedagoške godine 2009./2010. nakon što su Mladenka Frankić, Vedrana Domaćinović i Snježana Balen prošle edukaciju u Zagrebu i tako postale verificirane voditeljice ovog programa. Vrlo ubrzo nakon edukacije, u proljeće 2010., krenuli smo s radionicama za prvu grupu roditelja koju je činilo deset mama i jedan hrabri tata. Vidjevši veliku korist ovih radionica, kao i izvrsne povratne informacije od roditelja, odlučili smo se da ćemo svake godine, početkom nove pedagoške godine radionice nuditi roditeljima najmlađe djece. Tako u jesen 2010. krećemo s novom grupom roditelja koju je činilo šest mama, a voditeljice su bile Mladenka Frankić i Vedrana Domaćinović, dok u jesen 2011. krećemo s trećom gupom roditelja koju je činilo 11 mama, a voditeljice su bile Vedrana Domaćinović i netom educirane Marijana Ribarić i Iva Dumičić. Paralelno s radionicama za roditelje, isti program provodimo i s našim odgojateljicama, kako bi svi naši stručni djelatnici mogli biti ravnopravni partneri roditeljima koji su pohađali ove radionice. Odgajateljice smo educirale u dvije grupe, a obje grupe vodile su Vedrana Domaćinović i Mladenka Frankić.

Ove pedagoške godine, već četvrte zaredom, zbog izuzetno velikog interesa formirane su dvije grupe. Jednu, s trinaest roditelja, vodile su voditeljice Marijana Ribarić i Vedrana Domaćinović, dok su drugu, s petnaest roditelja, vodile voditeljice Mladenka Frankić i Iva Dumičić. Time je ove godine, pred sam Božić, 28 novih roditelja dobilo diplomu o završenim radionicama, čime su se pridružili Klubu roditelja koji sada ukupno broji 56 roditelja. Naše druženje s roditeljima po završetku radionica ne prestaje. Voditeljice se s njima viđaju na susretima Kluba roditelja na kojima obično ponavljamo naučeno na radionicama, proširujemo znanja, razgovaramo, tražimo rješenja za roditeljske dileme, družimo se... Osim toga, ovi roditelji svake godine osmišljavaju akcije kojima nastoje djelovati u našoj lokalnoj zajednici. Ove godine roditelji su u predblagdansko vrijeme osmisli dvije vrijedne akcije. Jedna je bila uoči blagdana sv. Nikole kada su realizirali akciju protiv kažnjavanja djece u sklopu koje su prodavali šibe s porukama o nekažnjavanju i primjerenim odgojnim postupcima. Drugom akcijom roditelji su željeli naglasiti važnost obitelji te poručiti da ovaj Božić roditelji svojoj djeci umjesto skupih poklona, daruju roditeljsku ljubav i obiteljsku toplinu. To su učinili prodajom kolača s porukama o važnosti obitelji koje su prodavali u sklopu božićnog koncerta. Sakupljenim novcem roditelji su vrtiću osigurali dva plastifikatora i didaktiku koja nam je bila neophodna za rad.

Ovih je 56 roditelja velika snaga i podrška vrtiću, partneri u unaprjeđenju kvalitete rada stoga im velika hvala!!!

 

Što roditelji kažu o radionicama za roditelje „Rastimo zajedno“?

•      Radionice su super, šteta što nema nastavak.”

•      “Da se održavaju jednom tjedno kroz cijelu školsku godinu.”

•      “Da traju duže od 11x.”

•      Da budu i za roditelje starijeg uzrasta.”

 

Što roditelji kažu o Klubu za roditelje?

 

•      “Što više akcija, što više susreta, što više druženja sadašnjih bivših i nekih budućih Unicefovih roditelja... razmjene iskustava kada god je to moguće, akcije sa i bez povoda, učinimo sebe boljim roditeljima, a našu djecu sretnijom i zadovoljnijom kada znaju da su im roditelji potpora u svakom obliku, bilo da je riječ o akcijama koje provodi naš vrtić ili akcija neovisno o vrtiću.... uključimo se, družimo se i napredujmo...... ♥” (Milena)

•      “Meni je važno to druženje s voditeljima i grupom da me posjete kako biti bolji roditelj, bar za par dana, a nakom toga se vratim u staro, pa bi mi bilo dobro što više takvih druženja.” (Ana)

•      “Kroz radionice smo svi zajedno mnogo toga naučili u osnovi, a svakodnevno nam se događaju nove i različite situacije s djecom u kojima ne stigneš promisliti kako pravilno postupiti. Prilikom ponovnog druženja uspijemo prokomentirati upravo te situacije i razgovarati kako bi bilo ispravnije postupiti. U Klubu se okupljaju samo ljudi koji imaju isti interes - da sa svojim djetetom izgradezdrav i pozitivan odnos. Nema ustručavanja kod iznošenja problema i atmosfera je prijateljska, svojevrsna grupa podrške.” (Marina)

•      "Unicefove" radionice bile su jedno super iskustvo, prilika za rad na sebi, za poboljšanje roditelja u sebi kroz stimulativne i zabavne susrete. Klub roditelja nastavak je radionice koji mi pomaže da se podsjetim na neke stvari koje sam kroz radionice osvijestila, a u svakodnevnoj zbrci zaboravila. Volim sastanke Kluba jer je sudjelovanje na njima način da doznam nešto korisno bilo kroz obradu zadane teme od strane predavača, bilo kroz razmjenu iskustva s ostalim roditeljima. Ja bih samo željela da tih sastanaka bude više. (Elvira)

 

Pedagoginja Vedrana Domaćinović