Rota virus infekcije bolest su dojenčadi i male djece. Najčešće obolijevaju dojenčad u dobi od 6 mjeseci i djeca do 5 godina života. Izaziva teške proljeve i povraćanje uz povišenje temperature što sve zajedno vrlo brzo može dovesti do dehidracije (gubitka tjelesne tekućine).

Zaraza se lako proširi i nije čudno da je u 30% crijevnih infekcija u djece uzročnik upravo Rota virus, jer se radi o vrlo zaraznom mikroorganizmu. Razlika između ovog virusa i drugih mikroorganizama koji napadaju probavni sustav je u načinu širenja: Rota virus ulazi u organizam na dva načina:

1.Oralno fekalni put t.j. dijete slučajno unese virus u usta rukama ili igračkom koje su kontaminirane stolicom (fecesom).

2.Kapljična infekcija – virus se nalazi u sićušnim kapljicama sline zaražene osobe i tijekom govora se širi po zraku.

Nikakvi antibiotici ni lijekovi protiv proljeva nemaju učinka. Unos tekućine i minerala jedini je način liječenja jer se tako vrši nadoknada izgubljenog. Ne postoje specifični lijekovi kad je zaraza nastupila.

 

 

Kako spriječiti dehidraciju?

Važno je čim se pojave prvi znaci bolesti koji upućuju na gubitak tekućine, dati djetetu oralnu rehidracijsku otopinu (poznatija kao ORS – oralna rehidracijska solucija) koja se nabavlja u ljekarni. Povraćanjem i proljevom organizam gubi vodu i minerale, koje treba brzo nadoknaditi kako bi se spriječila rehidracija.Otopinu je najbolje dati rashlađenu žličicu po žličicu. Ako dijete prenaglo popije, može ponovno povratiti jer je želudac jako podražen infekcijom, no mala količina tekućine se ipak resorbira. Rehidracijska sol nije ugodnog okusa i djeci se ne sviđa često odbijaju piti.

 

Prevencija infekcije Rota virusom

Opće preventivne mjere teško je provesti u jaslicama jer se virus širi i kapljičnom infekcijom tako da su manje epidemije među djecom mlade dobi neminovne. 

Cjepivo protiv Rota virusa (kao i sva druga cjepiva) djeluje preventivno jer jača obrambene snage organizma tako što potiče stvaranje specifičnih antitijela protiv ovog virusa.