Varicella je vrlo kontagiozna, blaža, pretežno dječja infektivna bolest uzrokovana primarnom infekcijom varicella-zoster virusom iz porodice herpesvirusa. Karakterističan znak bolesti je vezikulozni osip na koži i sluznici.

Varicella je jedna od najčešćih dječjih bolesti. Najveća incidencija je od druge do osme godine života. Često se javlja u manjim epidemijama, a osobito u dječjim institucijama. Varicellu može dobiti i mlađe dojenče iako je majka preboljela bolest. Ako majka oboli od varicelle neposredno prije poroda, može se roditi dijete s varicellom ili se simptomi jave u novorođenačkoj dobi.

Bolest se širi kapljičnim putem ili u kontaktu s kožom bolesnika, a prenosi se i zračnim putem. U institucijama se bolest vrlo često širi preko treće osobe ako je prijenos infekcije nastao u kratkom vremenskom razmaku (do 15 min).

Bolesnik je infekciozan otprilike jedan dan prije pojave osipa i dok sve kraste ne postanu sasvim suhe, obično 6 do 10 dana. Inkubacija traje od 10 do 20 dana. Bolest počne s lagano povišenom temperaturom, malaksalošću i pojavom osipa. U mlađe dojenčadi osip je vrlo često prvi znak bolesti. U starije djece i adolescenata dan ili dva prije pojave osipa mogu nastupiti vrućica, glavobolja, malaksalost i lagano izražene boli u zglobovima i mišićima.

Karakterističan varicelozni osip izbija prvo na trupu, onda se javi na vratu, vlasištu i licu. Na kraju budu zahvaćene ruke i noge. Drugi simptomi bolesti - povišena temperatura, glavobolja i malaksalost traju samo dok izbija osip. Katkad je izražen jači svrbež kože.

 

Komplikacije nisu česte. Može nastati sekundarna bakterijska infekcija kožnih lezija ako bakterije prodru kroz kožu. Pneumonija (upala pluća) u djece najčešće nastaje zbog sekundarne bakterijske infekcije. U odraslih češće nego u djece može nastati u prvim danima bolesti varicelna pneumonija uzrokovana virusom varicelle.

Liječenje

Čistoća odjeće i okoline je važna da se spriječi sekundarna infekcija. Opće metode ublaživanja svrbeža koji nastaje zbog osipa uključuju kupku u mlakoj vodi u koju se doda nekoliko zrnaca hipermangana (kalijeva permanganata) da otopina bude blijedo ružičasta. Hipermangan možete nabaviti u ljekarni. Pripravci s lokalnim djelovanjem koji se mogu kupiti bez recepta u ljekarni, antihistaminici ili drugi losioni koji sadrže kamfor, mentol ili fenol također mogu pomoći. Nanose se u malim količinama samo na zahvaćena mjesta. Nokte treba podrezati kako bi se spriječilo stvaranje ogrebotina zbog češanja, koje se naknadno mogu inficirati.

Prevencija

Varicella-zoster imunoglobulin (VZIG) može ublažiti bolest ili spriječiti njezin nastanak ako se primi u roku od 96 sati nakon izloženosti virusu. VZIG se uglavnom daje osobama visokog rizika jer inače bolest ima dobar ishod. U rizičnu skupinu spadaju osobe koje nisu preboljele vodene kozice, koje primaju kemoterapiju, imaju imunološki poremećaj, AIDS, leukemiju, limfom ili transplantaciju organa, a bile su izložene vodenim kozicama. Vakcina protiv varicelle preporuča se između 12 i 18 mjeseci starosti. Kod tinejdžera za koje nije sigurno jesu li preboljeli vodene kozice, može se pretragom krvi utvrditi jesu li podložni bolesti te ako jesu, treba im dati vakcinu.

 

Pripremila:

Tihana Ivančić, zdravstvena voditeljica